در حال بارگزاری ...
0
سبد خرید شما خالیست!
میتواند برای مشاهده محصولات بیشتر به صفحات زیر بروید :
دسته بندی
    بسته

    پروپیلن گلایکول چیست و چه کاربرد هایی دارد ؟

    پروپیلن گلایکول چیست و چه کاربرد هایی دارد ؟

    پروپیلن گلایکول ماده ای است که در خنک کننده ها و ضد یخ ها، حلال های صنعتی، لوازم آرایشی، صنایع دارویی، صنایع غذایی، دخانیات و صنعت رنگ مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به کاربرد های بسیار زیاد این ماده، در این مقاله قصد داریم توضیح دهیم پروپیلن گلایکول چیست و چه کاربرد هایی دارد، خواص فیزیکی و شیمیایی آن چیست و شرایط ایمنی و نگهداری آن چگونه است.

     

    خواص فیزیکی و شیمیایی

     

     

    برای اینکه بدانیم پروپیلن گلایکول چیست و چه کاربرد هایی دارد، باید ابتدا با ویژگی های آن آشنا شویم. این ماده مایعی با ویسکوزیته بالا، نسبتا پایدار، رطوبت گیر و بی رنگ است و بوی کمی دارد. تقریبا طعمی ندارد و مقدار بسیار کمی طعم اسیدی دارد. پروپیلن گلایکول در آب و بسیاری از حلال های ارگانیک حل می شود.

    ویژگی های دیگر این ماده عبارت است از:

    • وزن مولکولی: 76.1 گرم بر مول
    • فرمول شیمیایی: C3H8O2
    • ظاهر فیزیکی: مایع بی رنگ
    • نقطه انجماد: 60- درجه سانتی گراد
    • نقطه جوش: 187 درجه سانتی گراد
    • دمای خوداشتعالی: 371 درجه سانتی گراد
    • چگالی: در 25 درجه سانتی گراد 1.032 گرم بر میلی لیتر
    • ویسکوزیته: در دمای 20 درجه سانتی گراد 56 سانتی پویز

     

    نحوه تولید پروپیلن گلایکول

     

     

     

    برای آشنایی بیشتر با اینکه پروپیلن گلایکول چیست و چه کاربرد هایی دارد، باید به نحوه تولید پروپیلن گلایکول اشاره کنیم. پروپیلن گلایکول از پروپیلن اکسید تولید می شود. سازندگان از فرایند بدون کاتالیزور با دمای بالای 200 درجه سانتی گراد یا فرایند همراه با کاتالیزور برای تولید این ماده استفاده می کنند. عمدتا کاتالیزور این واکنش اسید سولفوریک است. واکنش شیمیایی تشکیل این ماده به این صورت است:

    C3H6O+H2o →C3H8O2+H+

    پروپیلن گلایکول همچنین از گلیسرول که محصول جانبی تولید بیودیزل است، به دست می آید.

     

    کاربرد های پروپیلن گلایکول در صنایع مختلف

     

     

     

    1. ضد یخ

    در پاسخ به این سوال که پروپیلن گلایکول چیست و چه کاربرد هایی دارد، باید اولین کاربرد آن را معرفی کنیم. در چند سال گذشته پروپیلن گلایکول در نسخه های جدید ضد یخ ها، به دلیل سمی بودن کمتر، جایگزین اتیلن گلایکول شده اند. اتیلن گلایکول یک ماده شیمیایی بسیار سمی است که هنگام مصرف به کریستال های کلسیم اگزالات تبدیل می شود. این کریستال ها در قلب، ریه و کلیه جمع می شوند و می توانند به بدن آسیب جدی برسانند. همچنین بوی شیرین و طعم خاص اتیلن گلایکول باعث می شود کودکان و حیوانات خانگی آن را مصرف کنند.

    در نتیجه ضد یخ پروپیلن گلایکول یک جایگزین غیر سمی است. در صورت مصرف و تجزیه به دو ماده شیمیایی بی ضرر تبدیل می شود: اسید استیک یا سرکه و اسید پیروویک. پروپیلن گلایکول مانند اتیلن گلایکول نقطه انجماد آب را با ایجاد اختلال در تشکیل کریستال های یخ کاهش می دهد.

    1. صنایع غذایی

    گواهی دیگری بر ماهیت غیر سمی پروپیلن گلایکول، استفاده از آن در صنایع غذایی است که به عنوان مرطوب کننده، حلال و نگهدارنده استفاده می شود. یکی از دلایلی که پروپیلن گلایکول در محصولات غذایی مختلف استفاده می شود، این است که به خودی خود واکنش نشان نمی دهد و به آن اجازه می دهد بدون تاثیر بر مواد دیگر، کار خود را انجام دهد.

    خواص رطوبت سنجی پروپیلن گلایکول در کاربرد های غذایی مهم است. پروپیلن گلایکول با جذب و نگهداری مواد مبتنی بر آب و روغن، باعث توزیع همگن در یک مخلوط می شود. با پروپیلن گلایکول رنگ های افزوده شده در مواد غذایی به طور یکنواخت پخش می شود. رطوبت سنجی در پروپیلن گلایکول محصولات پخته شده را مرطوب نگه می دارد.

     

     

    1. صنعت داروسازی

    پروپیلن گلایکول در طیف وسیعی از دارو های خوراکی، موضعی و وریدی به عنوان تثبیت کننده دارو و حلال استفاده می شود. پروپیلن گلایکول در دارو های داخل وریدی استفاده می شود و کمک می کند مواد شیمیایی به طور موثر تر جذب شود.

    پروپیلن گلایکول یک حل کننده دارویی رایج در دارو های موضعی، خوراکی و تزریقی است. یعنی مواد دیگر را که معمولا جامد هستند، بدون تغییر ساختار اصلی آن ها حل می کند. از این ماده به عنوان تثبیت کننده ویتامین ها استفاده می شود.

    1. صنایع آرایشی

    پروپیلن گلایکول علاوه بر صنایع غذایی، در صنایع آرایشی نیز به عنوان مرطوب کننده استفاده می شود. این ماده در محصولات مراقبت از مو به کار گرفته می شود و رطوبت را در مو نگه می دارد. این ماده شیمیایی نه تنها با جذب رطوبت پوست و مو را نرم می کند، بلکه رشد باکتری ها را محدود می کند و ماندگاری محصولات آرایشی را بیشتر می کند.

     

    ایمنی و شرایط نگهداری

     

     

     

    این ماده در کل بی خطر است. در هر صورت، ممکن است باعث آسیب جزئی به چشم شود. در نتیجه در حین کار با این ماده بهتر است از عینک ایمنی استفاده کنید. تماس پوست با این ماده می تواند باعث ساییده شدن پوست شود و واکنش های آلرژیک ایجاد کند. معمولا تماس طولانی مدت برای پوست غیر تحریک کننده است.

    خوردن پروپیلن گلایکول باعث تحریک دستگاه گوارش و تهوع، استفراغ و اسهال می شود. همچنین استنشاق این ماده معمولا کم خطر است. ممکن است باعث تحریک مجاری تنفسی شود. این ماده در دمای اتاق بخار ندارد؛ به همین دلیل قرار گرفتن در معرض بخار محتمل نیست.

    حال که متوجه شدید که پروپیلن گلایکول چیست و چه کاربرد هایی دارد، باید با شرایط نگهداری و ایمنی کار با این ماده آشنا شوید. پروپیلن گلایکول باید فقط در ظرف دربسته نگهداری شود و به دور از حرارت، جرقه، شعله یا عوامل اکسید کننده قوی باشد. این ماده قابل احتراق است و در هنگام نگهداری آن باید اقدامات احتیاطی زیادی صورت بگیرد. این ماده حداقل برای یک سال پایدار می ماند.

     

    جمع بندی

     

    ما در این مقاله توضیح دادیم پروپیلن گلایکول چیست و چه کاربرد هایی دارد. این ماده شیمیایی در صنعت ضد یخ، داروسازی، صنایع غذایی و آرایشی کاربرد های بسیاری دارد. در پایان نیز به شرایط ایمنی در هنگام کار با پروپیلن گلایکول و شرایط نگهداری آن اشاره کردیم.

     

    درج نظر
    خانه
    دسته ها
    جستجو
    0 سبد
    پروفایل
    بیشتر
    تماس
    دسته بندی ها
    مواد شیمیایی
    آرایشی,بهداشتی وسلامت
    خاک، کود و آفت کش
    ابزار و تجهیزات صنعتی
    رنگ، رزین و ساختمان
    تجهیزات آزمایشگاهی
    بازگشت به بالا